Cum trecem cu bine de festinul culinar de Paste? Cum? Cum?

poze-oua-pasti

 

 

In aceasta perioada internetul abunda de tot felul de articole, de la retete de cozonaci,pasca, drob si alte astfel de „ delicatese” pana la ce mizerii se gasesc in mititei.

Eu m-am gandit sa te ajut sa treci cu bine peste acesta perioada mult  asteptata, ei bine…nu prea am cum sa-ti interzic sa nu mananci la ce visezi de mai bine de o luna de zile, asa ca te voi invata cum sa le mananci astfel incat sa nu-i dai  „KNOCKOUT” organismului tau.

Regula de aur a meselor de sarbatoare este sa nu mananci tot ce s-a gatit la o singura masa, nu uita aceasta sarbatoare tine 3 zile, deci vei avea timp suficient sa gusti din tot ce-ti face cu ochiul. Opteaza pentru un sigur fel  de mancarela fiecare masa, fara a fi urmat de desert  sau insotit de un pahar de vin sau suc acidulat.

A doua regula de aur ar fi sa facem plimbari lungi  alaturi de cei dragi imediat ce ne-am ridicat de la masa, nicidecum sa ne intindem in pat.

Sa zicem un fel de treia regula  de aur J ar fi sa mananci la interval de 2  ore, stiu ca vei merge in vizite si nu-i frumos sa refuzi, dar organizeaza-te putin din acest puct de vedere, astfel incat sa-ti ramana macar 1 ora si jumatate de ultima imbucatura pana la urmatoarea.

Bineinteles ca imi vei spune ca nu exista Paste fara cozonac, pasca, oua vopsite, friptura, drob si ciorba de miel si ca trebuie neaparat sa le gatim dupa retetele traditionale. Intr-un fel sau altu, iti pot da dreptate, desi eu am cam renuntat la retete traditionale si le-am cam reinventat intr-o maniera mai light.

Pasca, cozonacul sau orice alt desert pe care esti nerabdator sa-l savurezi, ar fi bine sa li consumi dimineata la micul-dejun si NU,NU TOATE  ODATA! Fie alegi o felie de pasca sau o felie de cozonac  cu o cana de ceai neindulcita de ghimbir cu lamaie de exemplu sau chiar de musetel  si cam ATAT, asta daca te gandesti la silueta ta. Daca in prima zi ai ales pasca, a doua zi poti alege felia de cozonac.

M-am gandit si la tine, cel care la prima ora a diminetii vrea sa ciocneasca un ou, foarte bine vei face, poti manca acel ou fiert fara prea mari regrete, mai ales daca ai si cateva cruditati  de sezon in farfurie.

La gustarile din timpul zilei incearca sa te rasfeti cu un ceai, cafea neagra cu un cubulet de ciocolata, un pahar de limonada cu menta.

La masa de pranz e binevenita friptura de miel gatita la cuptor in ierburi aromatice si la temperatura nu foarte ridicata si neaparat insotita de o zdravana salata de cruditati (salata verde, ridichii,ceapa verde, castraveti, marar,ardei iute si multa zeama de lamaie si de ce nu chiar si cu o lingura de iaurt). Nu alege sa mananci carnea de miel cu cartofi prajiti, copti, fierti, orez, paine sau mamaliga, crede-ma pe cuvant ca nu-ti faci niciun bine.

Pentru cei care vor sa aleaga drobul in locul fripturii, raman valabile aceleasi sfaturi, asociat doar cu salata sau legume de sezon iar pentru cei care opteaza pentru ciorba de miel, portia nu trebuie sa depaseasca 350 ml iar carnea/organele sa nu depaseasca 100 gr.

La cina incearca cat poti tu de mult sa mananci ceva mai usor, carne de peste gatita la cuptor cu garnitura de legume, o salata cu carne slaba, peste sau branza de capra.

Daca tanjesti dupa un pahar de vin, ai grija sa-l bei intre mese, nu la masa sau imediat dupa, alege o varianta de calitate si incearca sa te limitezi la maxim doua pahare de vin si  uita sa te hidratezi foarte bine, bea macar 1.5 l de apa in aceste 3 zile.

Cu putina organizare si ceva control poti trece peste aceasta mini-vacanta fara kilograme in plus si stari de disconfort.

 

Sarbatori cu bine, dragii mei!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *